• If you are citizen of an European Union member nation, you may not use this service unless you are at least 16 years old.

  • You already know Dokkio is an AI-powered assistant to organize & manage your digital files & messages. Very soon, Dokkio will support Outlook as well as One Drive. Check it out today!

View
 

8 Μεταβατικές διατάξεις για τον συντονισμό

Page history last edited by Πάνος Δαμέλος 14 years, 6 months ago

8. Μεταβατικές διατάξεις για τον συντονισμό των οργανώσεων και της δράσης του ΣΥΡΙΖΑ

 

8.1 Οι τοπικές οργανώσεις και η δράση τους συντονίζουν την οργάνωσή τους με τον ακόλουθο τρόπο:

8.2 Σε τοπικό ή επιχειρησιακό επίπεδο (εντός της ίδιας της οργάνωσης) ανάμεσα σε δυο συνελεύσεις από την Συντονιστική Επιτροπή τους για το σύνολο της πολιτικής δράσης της οργάνωσης και από τις συντονιστικές επιτροπές των θεματικών τους για κάθε επί μέρους δράση. Η συντονιστική επιτροπή της οργάνωσης έχει σαν αποκλειστικό καθήκον να διευκολύνει την συμμετοχή των μελών της οργάνωσης στην υλοποίηση των σχετικών αποφάσεών της οργάνωσης, να επιλύει τα πρακτικά θέματα επικοινωνίας και διασύνδεσης των θεματικών επιτροπών σε τοπικό επίπεδο, να συντηρεί τον ιστότοπο της οργάνωσης και τα ηλεκτρονικά fora συζητήσεων και ηλεκτρονικών ψηφοφοριών σε αυτόν και να τηρεί τα οικονομικά της οργάνωσης. Σε εξαιρετικές και έκτακτες περιπτώσεις, η Συντονιστική Επιτροπή μπορεί να λαμβάνει και αποφάσεις δράσης της οργάνωσης που όμως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τεκμηριώνονται και να νομιμοποιούνται σε επόμενη Γενική Συνέλευση.

8.3.1 Σε Νομαρχιακό επίπεδο από Τακτικές και έκτακτες Συνδιασκέψεις των τοπικών ή κλαδικών οργανώσεων. Οι Τακτικές συνδιασκέψεις συγκαλούνται περιοδικά ενώ οι έκτακτες αν το ζητήσουν γραπτά ή μέσω ηλεκτρονικών ψηφοφοριών το 15% των μελών του ΣΥΡΙΖΑ ή τουλάχιστον 3 οργανώσεις του ή η Νομαρχιακή Συντονιστική Επιτροπή εκτός αν οι ίδιες αποφασίσουν διαφορετικά.

8.3.2 Οι πρώτες νομαρχιακές Συνδιασκέψεις απαρτίζονται από συνέδρους που εκλέγονται από τις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ κατά 50% και κατά 50% από συντρόφους που υποδεικνύουν οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ με όποια αναλογία οι ίδιες συμφωνήσουν και εφ’ όσον καμία δεν μπορεί να ορίσει περισσότερους από το 25% των αντιπροσώπων της Συνδιάσκεψης. Οι Συνδιασκέψεις αυτές εκλέγουν την Νομαρχιακή Συντονιστική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ με απαιτούμενο για την εκλογή στο όργανο των 2/3 των ψήφων των συνέδρων. Στην περίπτωση που από τις ψηφοφορίες δεν εκλέγεται μέλος από μια συνιστώσα, τότε αυτό εκλέγεται καθ’ υπέρβαση του ορίου των 2/3 ως μέλος της Νομαρχιακής . Στην περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο δεν συμπληρώνεται ο αριθμός των μελών της Νομαρχιακής Συντονιστικής Επιτροπής, που δεν μπορεί να υπερβαίνει τον αριθμό που έχουν καθορίσει, τότε αυτή συμπληρώνεται με κλήρωση όπου συμμετέχουν όλοι οι σύνεδροι ισότιμα.

8.3.3 Η Νομαρχιακή Συντονιστική Επιτροπή έχει σαν αποκλειστικό καθήκον να επιλύει τα πρακτικά θέματα επικοινωνίας και διασύνδεσης των οργανώσεων ΣΥΡΙΖΑ και των θεματικών επιτροπών των οργανώσεων σε νομαρχιακό επίπεδο και με τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, να επιλύει θέματα συντονισμού της κινηματικής τους δράσης, να συντηρεί τον ιστότοπο της οργάνωσης σε νομαρχιακό επίπεδο και τα ηλεκτρονικά fora συζητήσεων και ηλεκτρονικών ψηφοφοριών σε αυτόν για την διευκόλυνση της οριζόντιας διασύνδεσης των οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ και των συνιστωσών του και να παρακολουθεί τα οικονομικά της οργάνωσης. Σε εξαιρετικές και έκτακτες περιπτώσεις, η Συντονιστική Επιτροπή μπορεί να λαμβάνει και αποφάσεις δράσης της οργάνωσης σε Νομαρχιακό επίπεδο με πλειοψηφία 51% που όμως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τεκμηριώνονται και να νομιμοποιούνται σε επόμενη Συνδιάσκεψη ή με ηλεκτρονική ψηφοφορία των συνέδρων της προηγούμενης συνδιάσκεψης εντός μηνός. Με τους ίδιους κανόνες λειτουργούν και εκλέγονται και οι Νομαρχιακές Θεματικές Συντονιστικές Επιτροπές, με την διαφορά που οι τακτικές συνδιασκέψεις τους γίνονται ετήσια.

8.3.4 Η διατήρηση των προβλέψεων του άρθρου 8.3.2 περί ποσοστιαίας συμμετοχής συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ επαφίεται στις αποφάσεις των Τοπικών και Κλαδικών οργανώσεων που θα οδηγήσουν στη δεύτερη συνδιάσκεψη μετά από την έναρξη λειτουργίας τους σύμφωνα με αυτό τον Κανονισμό.

 

8.4.1        Σε εθνικό επίπεδο από  Τακτικά και έκτακτα Συνέδρια όλων των τοπικών ή κλαδικών οργανώσεων. Τα τακτικά συνέδρια συγκαλούνται κάθε τρία χρόνια ενώ τα έκτακτα αν το ζητήσουν γραπτά ή μέσω ηλεκτρονικών ψηφοφοριών το 15% των μελών του ΣΥΡΙΖΑ ή τουλάχιστον 25 οργανώσεις του ή η Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή. Κάθε Τακτικό Συνέδριο μπορεί να προβεί και σε αλλαγές του Κανονισμού Λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ. Τα Συνέδρια απαρτίζονται από συνέδρους που εκλέγονται από τις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ κατά 50% και κατά 50% από συντρόφους που υποδεικνύουν οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ με όποια αναλογία οι ίδιες συμφωνήσουν και εφ’ όσον καμία δεν μπορεί να ορίσει περισσότερους από το 25% των αντιπροσώπων του Συνεδρίου. Τα τακτικά Συνέδρια εκλέγουν την Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ με απαιτούμενο για την εκλογή στο όργανο των 2/3 των ψήφων των συνέδρων . Στην περίπτωση που από τις ψηφοφορίες δεν εκλέγεται μέλος από μια συνιστώσα ή μια περιφέρεια, τότε αυτό εκλέγεται καθ’ υπέρβαση του ορίου των 2/3 ως μέλος της ΚΣΕ. Στην περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο δεν συμπληρώνεται ο αριθμός των μελών της Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής, που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 101, τότε αυτή συμπληρώνεται με κλήρωση όπου συμμετέχουν όλοι οι σύνεδροι ισότιμα.

 

8.4.2        Η διενέργεια Τακτικών ή Έκτακτων Συνεδρίων διενεργείται αφού προηγουμένως έχουν αναρτηθεί και τεθεί σε διάλογο και διαβούλευση οι προτάσεις του οργάνου ή των οργανώσεων ή των μελών που το συγκαλούν τουλάχιστον 30 ημέρες πριν από την διενέργεια του Συνεδρίου.

 

8.4.3        Η Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή έχει σαν κύριο καθήκον να επιλύει τα πρακτικά θέματα επικοινωνίας και διασύνδεσης των οργανώσεων ΣΥΡΙΖΑ και των θεματικών επιτροπών των οργανώσεων σε εθνικό επίπεδο με τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, να επιλύει θέματα συντονισμού της κινηματικής τους δράσης, να συντηρεί τον ιστότοπο της οργάνωσης σε εθνικό επίπεδο και τα ηλεκτρονικά fora συζητήσεων και ηλεκτρονικών ψηφοφοριών σε αυτόν για την διευκόλυνση της οριζόντιας διασύνδεσης των Περιφερειακών Συντονιστικών επιτροπών του ΣΥΡΙΖΑ και των συνιστωσών του και να παρακολουθεί και διαχειρίζεται τα οικονομικά της οργάνωσης. Η Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή μπορεί να λαμβάνει και αποφάσεις δράσης και οργάνωσης σε εθνικό επίπεδο με πλειοψηφία 2/3 που όμως θα πρέπει να τεκμηριώνονται και νομιμοποιούνται σε επόμενο Συνέδριο, ή μέσω εσωτερικού δημοψηφίσματος, ή μέσω διευρυμένων νομαρχιακών και τοπικο-κλαδικών συνελεύσεων που συγκαλούνται ειδικά γι αυτό το σκοπό. Η ΚΣΕ έχει υποχρέωση να ζητήσει τη νομιμοποίηση της απόφασής της σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των 2 μηνών μετά τη λήψη της. Σε κάθε άλλη περίπτωση παραβιάζει το καταστατικό και η ΚΣΕ μαζί με την γραμματεία πρέπει να αντικατασταθεί σε νέο συνέδριο. 

 

8.4.4        Η διατήρηση των προβλέψεων του άρθρου 8.3.1 περί ποσοστιαίας συμμετοχής συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ επαφίεται στις αποφάσεις των Τοπικών και Κλαδικών οργανώσεων που θα οδηγήσουν στο δεύτερο Πανελλαδικό τους Συνέδριο μετά από την έναρξη λειτουργίας τους σύμφωνα με αυτό τον Κανονισμό.

8.4.5 Η Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή εκλέγει

·         Πολιτική Γραμματεία που διευθύνεται από συλλογικό Προεδρείο

·         Γραφείο Τύπου

·         Ειδικές επιτροπές

8.4.6        Για τη συμμετοχή συντρόφων στην Πολιτική Γραμματεία προβλέπεται κυκλική εναλλαγή τους ώστε να ανανεώνεται η σύνθεση του οργάνου κάθε χρόνο κατά το 1/3, βάσει της κατάταξης των μελών στη λίστα επιλογής του Συνεδρίου.

 

8.5      Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει επαγγελματικά στελέχη.  Η συμμετοχή μελών του σε συντονιστικά του όργανα νοείται εθελοντική. Στην περίπτωση που τα καθήκοντα απαιτούν για κάποιο στέλεχος την αποκλειστική απασχόλησή του σε κάποιο συντονιστικό του όργανο, τότε με ειδική απόφαση του οργάνου που τον εξέλεξε το στέλεχος αυτό μπορεί να ενισχύεται οικονομικά από τα ταμεία του ΣΥΡΙΖΑ και με ποσά που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα μηνιαία έσοδα του στελέχους στην επαγγελματική τους καριέρα και μόνο για το διάστημα που οι συνθήκες απαιτούν αυτή την ρύθμιση. Οι οικονομικές αυτές ενισχύσεις δεν νοούνται σε καμία περίπτωση ότι δημιουργούν εξαρτημένες σχέσεις εργασίας.

8.6      Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν σήμερα επαγγελματική σχέση με αυτόν, μεταφέρονται να εργαστούν σε οργανώσεις του Κοινωνικού Τομέα της οικονομίας που θα δημιουργηθούν με πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

Comments (11)

Θοδωρής Κανάκης said

at 11:54 pm on Sep 13, 2009

8.4.5 Είναι ασύντακτο και δεν βγάζει νόημα. Σωστότερα:
Για τη συμμετοχή συντρόφων στην Πολιτική Γραμματεία προβλέπεται κυκλική εναλλαγή τους ώστε να ανανεώνεται η σύνθεση του οργάνου κάθε χρόνο κατά το 1/3, βάσει της κατάταξης των μελών στη λίστα επιλογής του Συνεδρίου.

Comrade_Combra said

at 10:19 pm on Oct 6, 2009

Στο 8.4.1 Μετά το: " Τα τακτικά συνέδρια συγκαλούνται κάθε τρία χρόνια ενώ τα έκτακτα αν το ζητήσουν γραπτά ή μέσω ηλεκτρονικών ψηφοφοριών το 15% των μελών του ΣΥΡΙΖΑ ή τουλάχιστον 25 οργανώσεις του ή η Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή" να προστεθεί η φράση: "ή ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας".

Πάνος Δαμέλος said

at 12:08 am on Oct 12, 2009

Δε συμφωνώ, εδώ προσπαθούμε να δώσουμε περισσότερη εξουσία στη βάση και όχι στην κορυφή. Αν ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας ή οποιοσδήποτε θεωρεί ότι συντρέχουν λόγοι για έκτακτο συνέδριο δεν έχει παρά να θέσει τους προβληματισμούς του στη βάση και να την πείσει γι'αυτό. Σε όσο περισσότερους ανθρώπους μοιράζεται η (οποιαδήποτε) εξουσία τόσο το καλύτερο.

Comrade_Combra said

at 10:22 pm on Oct 6, 2009

Το 8.6 είναι προβληματικό καθώς θεσμοθετημένες οργανώσεις του Κοινωνικού Τομέα είναι αυτή την στιγμή ΜΟΝΟ οι ΚΟΙΣΠΕ (που αφορούν τους ψυχικά ασθενείς) και οι Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις (Α.Σ.Ο. - με γνωστότερη μορφή αυτή των γυναικείων συνεταιρισμών).

Αλέξανδρος Τσατσαρούνος said

at 3:14 pm on Oct 13, 2009

Πρόταση για το 8.4.5 – 1ο μέρος
Προτείνω στο 8.4.5 να προβλεφθεί και η θέση του «επικεφαλής εκλογικού αγώνα» ο οποίος θα εκλέγεται από την Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή, μεταξύ των μελών της, αμέσως μετά την προκήρυξη εθνικών εκλογών και θα έχει καθήκοντα μέχρι και την ημέρα της επίσημης ανακοίνωσης των τελικών εκλογικών αποτελεσμάτων.

Η θέση αυτή (του «αρχηγού» του σχήματος που κατεβαίνει στις εκλογές) ουσιαστικά επιβάλλεται από τον εκλογικό νόμο (για τις εθνικές εκλογές), ο οποίος και να αλλάξει πλήρως, την διάταξη αυτή θα την περιλαμβάνει.

Αλέξανδρος Τσατσαρούνος said

at 3:15 pm on Oct 13, 2009

Πρόταση για το 8.4.5 – 2ο μέρος
Μπορεί να προβλεφθεί, όσο αφορά σε αυτή τη θέση πως:
- Κανείς δεν θα μπορεί να είναι «επικεφαλής του εκλογικού αγώνα» για περισσότερες από 2 συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις
- ο «επικεφαλής του εκλογικού αγώνα» εφόσον επιθυμεί και δικαιούται να είναι υποψήφιος (σύμφωνα με τα άρθρο για την εναλλαγή των αιρετών εκπροσώπων), τότε για την εκλογή του απαιτείται σταυρός και δεν εκλέγεται, ως αρχηγός, χωρίς σταυρό
- Στην περίπτωση που δεν επιθυμεί να είναι υποψήφιος ή δεν το δικαιούται, τότε θα καταλαμβάνει την τελευταία θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας ή άλλη μη εκλόγιμη θέση (στην περίπτωση αλλαγής του εκλογικού νόμου και υιοθέτησης του γερμανικού μοντέλου με λίστα + μονοεδρικές)

Αλέξανδρος Τσατσαρούνος said

at 3:15 pm on Oct 13, 2009

Πρόταση για το 8.4.5 – τέλος
Με αυτή την πρόβλεψη θα αποφύγουμε παρελκυστικές συζητήσεις που μπορεί χάριν του «αναγκαίου της στιγμής» να ακυρώσουν πολλές οργανωτικές προτάσεις (όλοι θυμόμαστε τι έγινε τον Σεπτέμβριο).

Πάνος Δαμέλος said

at 3:23 pm on Oct 13, 2009

Μπράβο, συμφωνώ. Γενικότερα πρέπει να προφυλαχθούμε από αρχηγιλίκια όσο γίνεται και αυτό να είναι σαφές και στον κόσμο. Πρέπει να αλλάξει αυτή η νοοτροπία του "να ψηφίσω τον καραμανλή, τον παπανδρέου κλπ κλπ ή τον τσίπρα". Πρέπει όλοι να καταλαβαίνουν ότι θα ψηφίζουν σύριζα και ότι απλώς θα υπάρχει ένας επικεφαλής για επικοινωνιακούς λόγους που θα εκπροσωπεί το σύριζα και τις συλλογικές αποφάσεις και όχι τον εαυτό του. Χωρίς να εννοώ κάτι για τους προέδρους του συν και του σύριζα ως τώρα, το ξεκαθαρίζω αυτό.

Γιάννης Κυριακάκης said

at 1:30 am on Oct 16, 2009

Σύντροφοι προτείνω να αλλάξει η διάταξη περι εκλογής νομαρχιακών και πανελλαδικού συντονιστικού. Προτείνω τα μέλη των συντονιστικών νομαρχιών και πανελλαδικού να εκλέγονται ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ κι όχι απο συνδιασκέψεις και συνέδρια. Με αυτόν τον τρόπο τα συνέδρια δεν θα είναι μηχανισμοί εκλογής στελεχών αλλά πολιτικά και ιδεολογικά. ΕΠΙΣΗΣ θα έχει και νόημα η ανακλητότητα αφού οι οργανώσεις θα ανακαλούν αυτόν/αυτήν που έστειλαν στο πανελλαδικό, κι όχι οι τρέχα γύρευε σύνεδροι που συνήθως στοιχίζονται πίσω απο τάσεις και γραμμές. Ολο αυτό το πακέτο το προτείνω στην εξής λογική: ΟΛΗ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΙΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ. Επίσης πρέπει να μπεί κι ένας αριθμός, πχ. κάθε 15 μέλη ένας σύνεδρος, ή κάθε 30 μέλη ένα μέλος της ΚΣΕ. αλλά απευθείας εκλεγμένος, κι όχι μέσω συνεδρίου. Μόνο έτσι σπάει η πυραμίδα, αλλιώς πάμε σε μια απο τα ίδια.

Γ. Χατζηχρήστος said

at 4:36 pm on Oct 24, 2009

Σχεδιάζουμε τον Κανονισμό ενός ΣΥΡΙΖΑ ΄΄οπως αυτός που σήμερα φυτοζωεί ή ένα ΣΥΡΙΖΑ που στοχεύει να κάνει πχ τους 315.000 ψηφοφόρους του στις τελευταίες εκλογές και ενεργά μέλη στις διαδικασίες του? Ανάλογα με την απάντηση, θα απαιτηθεί ή δεν θα απαιτηθεί η λειτουργία Συνδιασκέψεων

Γιάννης Κυριακάκης said

at 6:27 pm on Nov 20, 2009

Θέλω να διατυπώσω μια πρόταση για την σύνθεση της ΚΣΕ: Προτείνω να υπάρχει γεωγραφική κατανομή των μελών της. Παράδειγμα: Αν ο Σύριζα έχει ας πούμε 58 νομαρχιακές, η ΚΣΕ νά έχει 116 μέλη, και τα 58 να εκπροσωπούν όλες και τις 58 Νομαρχιακές της χώρας. Η επιλογή μπορεί να γίνει είτε απευθείας απο τις νομαρχιακές, είτε με λίστα υποψηφίων απο τις νομαρχιακές και να ψηφίζει το συνέδριο με σταυρούς. Οι υπόλοιποι θα είναι απο συνιστώσες. Αντίστοιχα και η γραμματεία να εκπροσωπεί περιφέρειες (Κρήτη, Ήπειρο, Αθήνα, Θεσσαλονίκη κλπ.) Εκεί αν ας πούμε έχει 28 μέλη, τα 14 να εκπροσωπούν τα μέλη περιφερειών και τα 14 τις συνιστώσες (4 ΣΥΝ κι όλοι οι υπόλοιποι απο 1). Έτσι δημιουργείται άμεση σχέση και διευκολύνεται η λογοδοσία η ανακλητότητα και η εναλλαγή, ανάμεσα σε οργανώσεις, ενδιάμεσα και ανώτερα όργανα αφού θα έχουν όλα γεωγραφική αναφορά.

You don't have permission to comment on this page.